HTML

Így látja a világot egy közlési kényszeres ember

A blog a tapasztalataimról szól, és legfőképpen arról, hogyan látom a világot én, aki mániás közlési kényszerben "szenvedek".

Friss topikok

  • Lady Angel: @Equites Caesaris: Mert nincs aranykezed. Anélkül nem megy. (2009.08.10. 22:53) Kell egy ház
  • Lady Angel: Ááá, ez csak kívülről tűnik nehéz, fáradságos, utálatos munkának. Csak férfiszemmel. Bár nem tudom... (2009.05.06. 18:23) Szépül a nő
  • Lady Angel: Közölhetnékem támadt. Az én generációm már bővebben kifejtette egy másik generációnak, hogy égnek ... (2009.05.06. 18:15) Amikor az utolsókat rúgom
  • Lady Angel: @Equites Caesaris: Nem hiszem, hogy ez törvényszerű lenne. Jómagam olyasfajta pálma vagyok, amel... (2009.05.06. 18:11) Sablonszerelem
  • Equites Caesaris: Vajon melyik fórumról beszélsz mint rendszeres látogató? :))) Nem nehéz kitalálni, legalábbis úgy ... (2009.03.19. 16:55) A vitakultúráról

Linkblog

A popzene felülnézetből

2009.02.28. 14:20 Lady Angel

A sznob életszemlélet netovábbja, mikor valaki nem hallgat popzenét arra hivatkozva, hogy az nem jó, mert csak a tömeg igényeit elégíti ki. Felesleges hőzöngés és önfényezés ez. Persze vannak azok, akiket egyszerűen tényleg nem vonz a populáris zene, de azt el kell fogadni, hogy van, amit csak ezzel a műfajjal lehet elmondani.

A könnyűzene jó. A slágerzene szintén jó. A komolyzene is szórakoztató. Zenét nem feltétlenül azért hallgatunk, mert mindenképpen művelődni szeretnénk, már csak azért sem, mert a zene a tánchoz hasonlóan érzések kifejezése, semmiképpen nem kapcsolódik az intellektushoz. Főleg nem a popzene. Akárhányszor beszélgetek a zenéről akárkivel, mindig a Pop, csajok satöbbi című regény (s az abból készült remek film, kötelező kategória!) jut eszembe, azt hozom fel példaként. Rob, a főszereplő életének minden egyes mozzanatát a popzenéhez köti. Felsorolja az öt legfontosabb kapcsolatát, és aszerint csoportosítja a lemezeit, ahogyan ezek a nőkhöz kapcsolódnak, akiket szeretett.

Toplistát állt össze, mindenhez zenét választ, még az is felötlik benne, hogy egy temetés kapcsán az öt legjobb halálról szóló popdalt kiválassza. Ezért is zseniális találmány a popzene. Minden megtalálható benne. Minden érzés, minden élethelyzet (no meg minden halálhelyzet, bocsánat, gyenge poén). A popzene azért különleges, mert mivel könnyű megjegyezni a dallamát, a szövegét, egy ritmust vagy taktust belőle, könnyen kapcsolódik az életünkhöz. Könnyű emlékezni a segítségével. Egy-egy élethelyzetben meghallott fülbemászó sláger segít emlékezni arra, amit egyszer már átéltünk.

Sokszor jutnak eszembe emberek dalokról, sokszor esett már meg, hogy egy újonnan megismert személyhez valamilyen slágert rendeltem hozzá (ez már függvénynek minősül, nohát, a nemlétező matematikai tudásom szikrányit sem kopott meg), és ha már évek teltek el, és meghallom azt a bizonyos dalt, akkor az a bizonyos jut eszembe mindig.

És ez bizony jó dolog. Amúgy is szeretem az élet apró örömeit, de ha néha meghallom Robbie Williams Better Man című számát, akkor a gimnáziumi osztálytársam képe ugrik be, akinek széles válla mögé jó volt elbújni irodalom órán (előttem ült, szép volt, én meg fogékony voltam a szépre mindig). Aztán ott van a nagy általános iskolai lángolás, és bizony suli-bulin nálunk a Kozmix a házban dübörgött! És jó érzés vigyorban kitörni ezt a dalt hallva. Hogy mennyi csetlés-botlást műveltünk, hogy az a bizonyos suli-buli volt akkor az élet, nem volt fontosabb semmi, hiszen erre a nótára pöröghettünk, aztán még szerelmesen is lehetett egymásra pillogni.

És az őrület sosem fog véget érni. Mert popzene mindig lesz, érzések, szerelem, bánat, öröm is mindig lesz. Barátság is lesz, és bulik is mindig lesznek. Hol ilyenek, hol olyanok, néha táncolósak, máskor beülősek, de a popzene mindig végigkíséri az életünket. Mindig. És ez sosem változik.

8 komment

Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://kozlesikenyszer.blog.hu/api/trackback/id/tr23971543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nihilke 2009.02.28. 17:32:18

mégis mi az, amit csak ezzel lehet elmondani?:O

Lady Angel 2009.03.01. 13:59:35

@nihilke:

Hmm, lefordítom mondjuk a költészet nyelvére. A popzene körülbelül azonos Petőfi könnyed dalaival, a komolyzene meg nagyjából József Attila nehéz, súlyos verseivel. Nyilván inkább az egyszerűbb, közérthetőbb nyelven akarunk közölni valamit, József Attilát se érti mindenki.

nihilke 2009.03.01. 23:44:01

nade várj, akkor nálad popzene = könnyűzene. nem mindegy;) másrészt meg attól még, hogy nem értik, el lehet mondani. de igazán nem szeretnék kötekedni:D

Equites Caesaris 2009.03.03. 17:40:13

Múltkor, az Espanyol - Real Madrid meccs szünetében kapcsolgattam a tévét, s kiköttötem az atv-n, ahol éppen a Fásy Ádám mulatójában éppen Teknő Jenő adott elő egy igen súlyos - hogy is mondjam - "előadást" Roma rege címmel. Na, az azért rendesen odab.szott! :D
Az az érzésem, hogy Teknő Jenő "mondanivalója" tényleg csak így mondható el, sehogy máshogy! :)

Lady Angel 2009.03.04. 20:00:00

@nihilke:

Neem, nem egyenlő a kettő, csak éppen a komolyzenét hoztam példának, mert az a legnehezebben emészthető. Nehéz ezt elmagyarázni, lehet, szánok rá még egy bejegyzést egyszer. :)

Lady Angel 2009.03.04. 20:01:40

@Equites Caesaris:

Ilyen történetek hallatán azért örülök, hogy nincs kábeltévém. :D Azon csodálkozom, hogy végig bírtad nézni. A mulatós zene amúgy is külön kategória. Nálam mindenképpen a hallgathatatlan (mármint kategória).

Equites Caesaris 2009.03.17. 21:17:11

Jut eszembe, valamit már kényszeresen közölni kellene, nemde? :p
süti beállítások módosítása